Ανακάλυψη για την Αθηροσκλήρωση και τον Καρκίνο

2014-04-07 17:08
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας (IMCB) της Σιγκαπούρης έχουν ανακαλύψει έναν νέο μηχανισμό που ελέγχει τόσο την παχυσαρκία όσο και την αρτηριοσκλήρυνση.
Η ομάδα αυτών των επιστημόνων απέδειξε, για πρώτη φορά, ότι τα ποντίκια που είχαν ανεπάρκεια στο γονίδιο Wip1 ήταν ανθεκτικά στην αύξηση του βάρους και την αθηροσκλήρωση. Αυτά τα πρωτοποριακά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Cell Metabolism» και παρέχουν νέες, σημαντικές δυνατότητες για θεραπευτικές παρεμβάσεις στην παχυσαρκία και την αθηροσκλήρωση.
Η παχυσαρκία και η αθηροσκλήρωση σχετίζονται περίπου με το ένα τρίτο των θανάτων στον δυτικό κόσμο. Ο έλεγχος αυτών των ασθενειών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση, λόγω της ελλιπούς κατανόησης των μοριακών οδών που εμπλέκονται. Η αθηροσκλήρωση, μια προοδευτική ασθένεια των μεγάλων αρτηριών, είναι η βασική αιτία πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στη Σιγκαπούρη, το 10,8% του πληθυσμού είναι παχύσαρκο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σχετίζονταν με το 31,9% του συνόλου των θανάτων το 2010.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ανεπάρκεια του Wip1 στα ποντίκια τα κατέστησε ανθεκτικά στην παχυσαρκία και στην αρτηριοσκλήρυνση, ακόμα και όταν ταΐστηκαν με μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή.
Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι αυτός ο μηχανισμός θα τους ανοίξει δρόμους και για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την καταστολή των όγκων. Παρόμοια με την καταστολή της παχυσαρκίας και της αθηροσκλήρωσης, η ενεργοποίηση της αυτοφαγίας στα καρκινικά κύτταρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση του κυτταρικού περιεχομένου που είναι απαραίτητο για τα καρκινικά κύτταρα και να εμποδίσει την ταχεία εξάπλωσή τους.
Οι επιστήμονες δήλωσαν σχετικά: «Πιστεύουμε πως ο ίδιος μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να ελέγχει την εξέλιξη του όγκου και, ως εκ τούτου, ενδεχομένως να βρεθούν νέες θεραπευτικές αγωγές για τον καρκίνο, καθώς και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά».
Μαζί αυτές οι τρεις παθολογικές καταστάσεις (η παχυσαρκία, η αρτηριοσκλήρυνση και ο καρκίνος) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας θνησιμότητας.
 Πηγή: sweetblog.gr