Φακούς Επαφής που Ελέγχουν τα Επίπεδα του Σακχάρου Ανακάλυψε η Google

2014-01-22 16:25

Η Google ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμο τον φακό επαφής που παρακολουθεί τα επίπεδα της γλυκόζης χρησιμοποιώντας τα δάκρυα στα μάτια, δίνοντας ελπίδες σε εκατομμύρια διαβητικών ανά τον κόσμο.  Οι φακοί χρησιμοποιούν ένα μικροσκοπικό αισθητήρα γλυκόζης και έναν ασύρματο πομπό για να βοηθήσουν τους περίπου 382 εκατομμύρια διαβητικούς ανά τον κόσμο, που χρειάζονται ινσουλίνη. Οι φακοί αυτοί παρακολουθούν από κοντά τα επιπεδα σακχάρου στο αίμα και προσαρμόζουν ανάλογα τη δόση. Το πρωτότυπο αυτό σύστημα, το οποίο σύμφωνα με τη Google θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να φτάσει στους καταναλωτές, είναι μία από τις πολλές ιατρικές συσκευές που σχεδιάζονται από τις εταιρείες, προκειμένου να κάνουν τη ζωή των διαβητικών πιο άνετη, με λιγότερο παρεπεμβατικές μεθόδους από τις παραδοσιακές.

Ο επικεφαλής του συγκεκριμένου προγράμματος της Google X, Brian Otis ανέφερε ότι η συσκευή, που μοιάζει με έναν τυπικό φακό επαφής, περιέχει δύο «κηλίδες», που είναι φορτωμένες με δεκάδες χιλιάδες μικροσκοπικά «στίγματα», τα οποία λειτουργούν σαν αισθητήρες γλυκόζης.

Πρόκειται μάλιστα για τον μικρότερο ασύρματο αισθητήρα γλυκόζης που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Οι φακοί επαφής έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών στο εργαστήριο της Google X, αλλά η έρευνα σχετικά με την πρωτότυπη αυτή κατασκευή ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, όπου οι επιστήμονες εργάστηκαν με χρηματοδότηση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Πηγή: www.clickatlife.gr